De arbeidsmarkt voor beginners

Nettie Alkema • dec. 24, 2018

Ouders en docenten opgelet!

De eerste baan

Wanneer een kind 14 – 15 jaar wordt, breekt het moment aan om de eerste stappen op de arbeidsmarkt te zetten. Een krantenwijk, afwassen bij een restaurant of vakkenvullen bij een van de grote supermarktketens. Werken betekent geld en dat is iets waar elke jongere onbegrensd behoefte aan heeft. En daarnaast leer je samenwerken met collega’s van allerlei pluimage, omgaan met een baas die niet altijd even geduldig of redelijk is, verantwoordelijkheid nemen enz. enz. Al met al geen slecht idee dus, dat eerste (vakantie)baantje.

Voordat er echter gewerkt kan worden, moet er een hoop administratie afgehandeld worden. Je nieuwe werkgever vraagt of je voorafgaand aan je eerste werkdag een kopie van je legitimatiebewijs mee wilt nemen. Dan kun je meteen even een loonheffingsverklaring invullen en je arbeidsovereenkomst ondertekenen. Tegen de tijd dat de werkgever is uitgesproken staan de zweetdruppels op je voorhoofd: Welk bewijs moet je meenemen? Mag iedereen zomaar een kopie daarvan hebben? En een loonheffingsverklaring? Nooit van gehoord. En dan die arbeidsovereenkomst…. Wat staat daar nou eigenlijk in en klopt het allemaal? Nou ja, het zal wel..

Weet ik veel!
Als moeder van drie werkende kinderen hoor en zie ik van alles voorbij komen. En vooral drie kinderen die nooit nadenken over wat ze nou eigenlijk iedere maand aan loon ontvangen “want het zal allemaal wel goed zijn toch?”. Op mijn vragen of ze het arbeidscontract überhaupt wel gelezen hebben, of de uitbetaalde uren wel kloppen met de uren die ze gewerkt hebben en belangrijker nog, of ze wel het uurloon ontvangen waar ze recht op hebben wordt alleen maar geïrriteerd gereageerd. Hoe moeten zij dat nou weten?! En eigenlijk is dat een zeer terechte vraag.

Want hoe moeten ze dat nou weten? Op de middelbare school wordt er niet of nauwelijks aandacht besteed aan dit soort zaken. Een gemiste kans vind ik dat, want iedere leerling krijgt hier vroeg of laat mee te maken. Waarom niet één of twee lessen maatschappijleer besteden aan deze onderwerpen? Maatschappijleer is tenslotte een vak dat bedoeld is om de leerling voor te bereiden op het burger- en daarmee ook op het werknemerschap. Bovendien is het een vak dat door de meeste leerlingen wordt gevolgd. Maak er een interactieve workshop van. Laat ze hun loonstrookje meenemen en controleer gezamenlijk of alles goed is uitgevoerd. Natuurlijk met weglating van alle persoonlijke gegevens in het kader van de AVG. Een onderwerp waar ze ook van op de hoogte zouden moeten zijn. Bespreek het nut van roosters en van het bijhouden van je uren. Als docent doe je dit ook voor je eigen inkomen, dus waarom zou je dit je leerlingen onthouden.

En ook ouders laten hier wel wat liggen. Los van het feit dat niet iedere ouder op de hoogte is van de ins en outs van de personeels- en salarisadministratie, kent men ook niet altijd de rechten en plichten die je als werknemer hebt. En hoe moet je dan je kind begeleiden als je zelf niet op de hoogte bent?

Wist u dat…
Laten we eens de proef op de som nemen: bent u bekend met onderwerpen als T-formulier, loonheffingskorting, het oproepcontract met uitgestelde prestatieplicht? En kunt u antwoord geven op vragen als:

-Wat verdient u per uur en hoe wordt dit uurloon berekend?

-Heeft uw werkgever een cao en zo ja welke? En komt uw salaris overeen met de salaristabel?

-Wanneer heeft u recht op uw volgende loonsverhoging?

-Krijgt u vakantiegeld uitbetaald over uw uitbetaalde vakantiedagen en extra gewerkte uren?

Hulplijn
Ik denk dat we kunnen vaststellen dat er nog wel wat te leren valt. Dus ouders, bestudeer uw eigen loonstrook eens nauwkeurig en stel uw werkgever alle vragen die u heeft. Zodat u daarna samen met uw kinderen naar hun loonstrook en arbeidscontract kunt kijken. En docenten, ik begrijp dat de verplichte lesstof weinig ruimte laat voor extra onderwerpen maar ik hoop dat u wilt overwegen hier een uitzondering voor te maken. En mocht u hulp nodig hebben dan kunt u mij of mijn collega Jordi van Lienden bereiken via onze website www.avlsalaris.nl . Want hoe mooi zou het zijn als de volgende lichting jonge werknemers volledig voorbereid bij de werkgever op de stoep staat!

door Jordi van Lienden RPP 08 jan., 2024
AVL Salaris heeft de belangrijkste wijzigingen met betrekking tot uw salarisadministratie op rij gezet.
door Grietje Straver - van Laar 16 aug., 2023
Salarisverwerking door AVL Salaris B.V.
door Grietje Straver - van Laar 30 jun., 2023
Op 7 juni 2022 was Jordi van Lienden alweer 10 jaar aangesloten bij het NIRPA . Om dit te vieren ontvingen wij onlangs een overheerlijke slagroomtaart. Bedankt!
Meer nieuws
Share by: