Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG)

Jordi van Lienden RPP • dec. 21, 2018

De geboorte van een kind heeft voor de meesten onder ons nogal wat impact op het leven. Het is natuurlijk fantastisch om als trotse papa of mama je kleine hummeltje aan de wereld te tonen. Maar de hectische tijd na de geboorte, met hordes vrienden en familie die willen komen kijken of jij na tweeënhalf uur slaap nog in staat bent een fatsoenlijk beschuitje te smeren en die dan ook nog eens veel te lang blijven hangen, gaan je niet in de koude kleren zitten. En als je dat dan overleefd hebt ziet de dagelijkse invulling van je leven er ineens toch een stuk anders uit. Het thuisfront vraagt meer van je tijd en die leuke collega’s blijken toch veel minder leuk dan je lieve kleine schattige zoon of dochter. Dus je wilt minder tijd aan je werk besteden en meer thuis zijn.

Ouderschapsverlof
Voor de langere termijn is in de Wet Arbeid en Zorg (WAZO) al het nodige geregeld in de vorm van ouderschapsverlof. Je kunt zesentwintig keer de wekelijkse arbeidsduur aan verlof opnemen en dit kan ook nog eens gespreid worden over een langere periode. Je zou dus bijv. tweeënhalf jaar vier dagen per week kunnen gaan werken. Weliswaar onbetaald, maar je baas kan het niet zomaar weigeren en je kunt na afloop weer terug naar het oude aantal uren. En dan zijn er ook nog eens verschillende CAO’s de je werkgever verplichten het loon gedurende het verlof (deels) aan te vullen tot het oude niveau.

Zwangerschaps- en bevallingsverlof
Voor de kortere termijn is er in de Wet Arbeid en Zorg (WAZO) ook wat geregeld. Voor de vrouw is dat de bekende zestien weken aan zwangerschaps- en bevallingsverlof, vier tot zes weken voor de bevalling en tien tot twaalf weken na de bevalling, 100% doorbetaald.

Geboorteverlof vanaf 1 januari 2019
De partner daarentegen kreeg t/m 2018 met twee dagen verlof bijzonder weinig tijd om te wennen aan de nieuwe situatie.

Maar goed nieuws voor iedereen die in 2019 een kindje verwacht! Vanaf 1 januari 2019 hebben partners recht op meer verlof na de geboorte van hun kind. In plaats van twee dagen krijgen partners recht op een doorbetaald geboorteverlof van eenmaal de wekelijkse arbeidsduur. Bij een fulltime werkweek is dit vijf dagen.

Aanvullend geboorteverlof vanaf 2020
Of toch de kinderwens nog maar even uitstellen? Vanaf 1 juli 2020 kunnen partners in het 1e half jaar na de geboorte namelijk ook nog aanvullend geboorteverlof opnemen van maximaal vijf weken. De werkgever betaalt dan ten minste 70% van het loon door en kan hiervoor een uitkering aanvragen bij het UWV.

Het aanvullende geboorteverlof laat wat langer op zich wachten, omdat het UWV nog tijd nodig heeft om haar systemen hierop in te regelen.

Geboorteverlof voor adoptie- en pleegzorgverlof
Ook het geboorteverlof voor adoptie- en pleegzorgverlof wordt uitgebreid. Het geboorteverlof voor adoptie- en pleegzorgverlof wordt verlengd van vier naar zes weken.

Al deze aanpassingen zijn geregeld in de Wet Invoering Extra Zorgverlof (WIEG) waarmee de Eerste Kamer instemde op 13 november jongstleden.





door Jordi van Lienden RPP 08 jan., 2024
AVL Salaris heeft de belangrijkste wijzigingen met betrekking tot uw salarisadministratie op rij gezet.
door Grietje Straver - van Laar 16 aug., 2023
Salarisverwerking door AVL Salaris B.V.
door Grietje Straver - van Laar 30 jun., 2023
Op 7 juni 2022 was Jordi van Lienden alweer 10 jaar aangesloten bij het NIRPA . Om dit te vieren ontvingen wij onlangs een overheerlijke slagroomtaart. Bedankt!
Meer nieuws
Share by: