Veel fouten in berekening vakantiegeld reservering!

Dyoerdt Alkema • aug. 19, 2019

In een artikel van 29 juli 2019 van Rendement.nl wordt vastgesteld dat bijna 1 op de 5 loonstroken fout is. Een van de oorzaken is een wijziging van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (hierna te noemen WML). 18% van de werknemers zou mogelijk te weinig vakantiegeld krijgen doordat hun overuren niet als grondslag worden meegenomen terwijl dat sinds 1 januari 2018 wel moet. Bij CAO zou hiervan afgeweken kunnen worden, zo is te lezen in veel vakinformatie. Dat klopt, maar let op! Er is wel een aantal voorwaarden. Hieronder licht ik toe wat de wijziging van de wet WML inhoudt, waarom de wijziging noodzakelijk was en wat hij voor effect heeft gehad.

Reden tot wijziging

Op 1 januari 2018 is er een aantal wijzigingen doorgevoerd in de wet WML. In de memorie van toelichting bij het wetsvoorstel licht de toenmalige minister van SZW, Lodewijk Asscher, toe waarom de wijziging noodzakelijk was.

Voor 1 januari 2018 regelde artikel 12 WML enkel dat in geval van deeltijdwerk het minimumloon naar rato vastgesteld moest worden. Een medewerker die 12 uur werkte bij een normale arbeidsduur (NAD) van 38 uur, had dus recht op (12/38) van het geldende WML. Echter, voor de medewerker die 50 uur werkte in plaats van 38 was niets geregeld. Wettelijk gezien had die medewerker voor 50 uur werk slechts recht op het WML gebaseerd op 38 uur. Dit resulteerde in uurlonen die ver onder het minimumloon lagen. De inspectie SZW kon hier niet handhavend tegen optreden. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft namelijk op 7 mei 2014 (ECLI:NL:RVS:2014:1622) bepaald dat de expliciete grondslag, benodigd voor het handhavend optreden tegen deze overtreding van de wet WML, ontbrak. Als reactie daarop heeft minister Asscher de wetswijziging van 1 januari 2018 voorgesteld.

Inhoud van de wijziging

Artikel 12 WML regelt sindsdien dat het minimumloon naar evenredigheid verminderd en vermeerderd wordt. Iemand die 50 uur in plaats van 38 uur werkt heeft nu recht op (50/38) x WML. Doordat overuren nu bij het WML horen, zijn ze ook grondslag geworden voor het vakantiegeld. Als gevolg hiervan is artikel 6 WML aangepast: De uitzondering dat overuren niet meetellen voor de berekening van het vakantiegeld is geschrapt.

Afwijken bij CAO

Voortaan moet over alle overuren dus vakantiegeld worden opgebouwd. Bij CAO kan daarvan worden afgeweken. Let op: vaak wordt de voorwaarde vergeten dat een medewerker tenminste 108% van het WML moet verdienen (artikel 16 WML, lid 2). Dus de persoon die onder een CAO valt waarin overwerk is uitgesloten als grondslag voor het vakantiegeld en exact WML verdient, heeft toch recht op vakantiegeld over zijn overuren ondanks de CAO .

Een rekenvoorbeeld:

Medewerker X verdient 1640 euro per maand. Hij heeft een full time contract voor 40 uur per week. In de zomermaanden werkt hij extra. Hij werkt 60 uur per week in de maand augustus. De CAO van het bedrijf waar medewerker X werkt, sluit overuren uit als grondslag voor het vakantiegeld. Hij bouwt € 131,20 (1640 x 8%) vakantiegeld op. Volgens de nieuwe wettelijke regeling is het WML waar hij recht op heeft 60/40 x WML = 2453,40. Het bijbehorende minimumvakantiegeld is 2453,40 x 8% = € 196,27 . Het vakantiegeld wat hij nu krijgt is te laag. Voor deze medewerker kan de CAO geen uitzondering maken; hij heeft recht op vakantiegeld over zijn overuren.

Conclusie

Concluderend heeft de wijziging van de wet WML het volgende effect gehad:

·Alle werknemers zonder CAO hebben recht op vakantiegeld over hun overuren

·De minimumgrens waarboven vakantiegeld bij CAO mag worden uitgesloten is verhoogd met (overuren/normale arbeidsduur) x WML.


Het bovenstaande laat zien dat wetgeving continue verandert en dat een up-to-date salarisadministratie enorme nabetalingen (8% x alle overuren!) kan voorkomen. Maak het uzelf gemakkelijk door de salarisadministratie uit te besteden bij AVL Salaris. Wij zijn op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op salarisgebied en adviseren u graag over de meest optimale situatie voor uw bedrijf!

Schroom niet en neem contactop!


door Jordi van Lienden RPP 08 jan., 2024
AVL Salaris heeft de belangrijkste wijzigingen met betrekking tot uw salarisadministratie op rij gezet.
door Grietje Straver - van Laar 16 aug., 2023
Salarisverwerking door AVL Salaris B.V.
door Grietje Straver - van Laar 30 jun., 2023
Op 7 juni 2022 was Jordi van Lienden alweer 10 jaar aangesloten bij het NIRPA . Om dit te vieren ontvingen wij onlangs een overheerlijke slagroomtaart. Bedankt!
Meer nieuws
Share by: