Zie ginds komt de stoomboot...

Nettie Alkema • nov. 13, 2018
WKR, Sinterklaas, bedrijfsfeest, loonheffing, geschenken

Wanneer u voor de kinderen van het personeel een sinterklaasfeest wilt organiseren, is het goed om te weten hoe deze kosten in uw administratie verwerkt moeten worden. Anders is de roe voor ú! De regels voor een sinterklaasfeest zijn behoorlijk ingewikkeld. Is een en ander niet goed verwerkt dan staat de Belastingdienst op de stoep met naheffingen en boetes en dat geeft het feestje een vervelende wending. Hoe de fiscus de chocoladeletters, speculaas en andere consumpties die u aan uw werknemers, hun partners en hun kinderen uitdeelt beoordeelt, hangt namelijk af van de locatie waar het feest wordt gehouden.

Binnen of buiten de deur

Houdt u het feestje ergens op een locatie buiten uw bedrijf, dan moet de waarde van de consumpties maar ook alle overige kosten van het feest bij het loon van uw werknemers geteld worden. U kunt de kosten ook aanwijzen als eindheffingsloon en onderbrengen in de vrije ruimte. Vindt het feest plaats op de werkplek of in een andere vestiging van uw organisatie dan geldt voor de consumpties een nihilwaardering. En dat geldt dan ook voor de consumpties van de partner en kinderen van de werknemer.

Kadootjes, kadootjes….

Los van waar het feest gegeven wordt zijn de kadootjes en lekkernijen die uw gasten mee naar huis mogen nemen altijd belast loon. De waarde ervan in het economisch verkeer moet u óf bij het loon van de werknemer tellen en normaal belasten óf aanwijzen als eindheffingsloon en onderbrengen in de vrije ruimte van de WKR. Er wordt meestal voor de vrije ruimte gekozen, omdat de meeste werkgevers dit soort kosten niet voor rekening van de werknemer willen laten komen.

Uitzendkrachten en freelancers

Heeft u ook uitzendkrachten en/of freelancers voor u aan het werk? En heeft u ook voor hun een kadootje geregeld? Dan kunt u deze kosten niet in de vrije ruimte boeken. De werkkostenregeling geldt immers niet voor niet-werknemers. Om het feest voor deze niet-werknemers onbelast te laten, moet de eindheffing worden toegepast die ook voor verstrekkingen aan zakelijke relaties gehanteerd moet worden. Doet u dit niet, dan zal de niet-werknemer het geschenk als loon in zijn aangifte IB moeten opgeven, dan wel als onderdeel van winst uit onderneming. En dat wilt u natuurlijk niet!

Meestal zullen de kosten van het sinterklaasfeest onder de € 136 per deelnemer blijven. Als werkgever betaalt u dan per externe kracht 45% eindheffing over de werkelijke kosten. Zijn de kosten hoger dan € 136, dan is per externe deelnemer 75% eindheffing verschuldigd.

door Jordi van Lienden RPP 08 jan., 2024
AVL Salaris heeft de belangrijkste wijzigingen met betrekking tot uw salarisadministratie op rij gezet.
door Grietje Straver - van Laar 16 aug., 2023
Salarisverwerking door AVL Salaris B.V.
door Grietje Straver - van Laar 30 jun., 2023
Op 7 juni 2022 was Jordi van Lienden alweer 10 jaar aangesloten bij het NIRPA . Om dit te vieren ontvingen wij onlangs een overheerlijke slagroomtaart. Bedankt!
Meer nieuws
Share by: